טיפול בהבעה ויצירה
טיפול רגשי הוא טיפול במשברים, בהפרעות ומצוקות נפשיות באמצעים שונים כגון: אומנות, דרמה, משחק, מוזיקה ושלל כלים נוספים שמטרתם לסייע לאדם להביע את עצמו גם באמצעים לא מילוליים, ולעבור תהליך על מנת לשפר את איכות חייו והסובבים אותו. ישנם סיבות נוספות בגינם ניתן לפנות לטיפול רגשי בילדים: התמודדות עם התפרצויות זעם, בעיות התנהגות, בעיות חברתיות, קושי ביצירת מערכות יחסים, התמודדות עם מצבי רוח משתנים, טיפול בפחדים וחרדות, התמודדות עם בעיות בקשב וריכוז, קושי להתמודד עם שינויים כמו גירושים, מעבר דירה, עליה לכיתה א' או מעבר בין בתי ספר ועוד.
בתהליך הטיפול אני משלב כלים מתוך ארגז כלים נרחב, אזור הנוחות של כל מטופל שונה ולכן חשוב לי מאד לאפשר למטופל לייצר את עולם התוכן המתאים לו, שיאפשר חיבור נכון ואמיתי שיוביל את תהליך הטיפול לשיח פתוח ומשם להבנה ושינוי.
ייחודו של הטיפול הרגשי בהבעה ויצירה הוא שימוש בכלים משלל עולם האומנויות: ההתמחות שלי היא בפסיכודרמה, כלים מעולם התיאטרון, המשחק והדמיון על מנת להצליח לייצר בחדר חוויה רגשית עוטפת מציאות ודמיון. מטרת הטיפול היא להביא לחדר את הקשיים, המצוקות והחששות שיש לכל אדם אל תוך מקום מכיל ועוטף שיכול לעזור בהתמודדות עם סיטואציות מורכבות.
אנשים בוגרים יותר יעדיפו את השיח הטיפולי אותו הם יכולים לקבל אצל פסיכולוג או אפילו אצל מטפל מתחומים שונים. אך לילדים יכולת הביטוי המילולי לרוב מוגבלת ואת החוויות שלהם הם מעבירים דרך עולם הדמיון והמשחק ולכן שימוש בכלים מעולמות האומנות יכולים לעזור להם לגעת באופן עקיף ובהמשך גם באופן ישיר יותר בחוויה שלהם, לחשוף את מצוקות הנפש שלהם ולאפשר להם להגיע לידי ביטוי, שיתוף ומציאת פתרון.
אחד הדברים הנהדרים בפסיכודרמה, הוא יכולת שלה להביא לחדר מקומות מהמציאות, אנשים מהמציאות ולהתאים אותם לחוויה הרגשית שהילד צריך.
דבר נוסף הוא היכולת להוציא מתוך עצמך חלקים מורכבים לדבר איתם ולפגוש אותם במקום מכיל. למשל: להוציא את הכעס החוצה ולבטא אותו בצורה אחרת, לתת לו פנים, שם וקול ובכך להרחיק אותו מעצמנו. כך גם עם דיכאון, חרדה או כל תסכול וקושי אותו ניתן לגלות במהלך התהליך הטיפולי.
אני מאמין כי ביכולת שלי כמטפל להיות דף חלק ונקי לכל מטופל שמגיע לחדר זה מעניק לי את האפשרות להיות כמעט שקוף ולאפשר נוחות גם במצבים של ביישנות קיצונית, אילמות סלקטיבית וקושי להיפתח אל אחר. המטפל מתאים את עצמו לצרכי המטופל ובכך יכול להוות בשבילו דף על מנת לשכתב את מחשבותיו ולייצר עבור עצמו מראה ושיקוף.
בטיפול פרטני מול הילד אני מסוגל לתת לו עולם בו הוא בוחר את התנאים שנוח לו להיחשף בהם, הילד או הילדה יכולים לבחור מה מעניין אותם, מתאים להם, בין אם זה משחק בובות, כדורגל, רובים או מלחמת פיראטים. אני שם על מנת להיות שותף בחוויה שלהם.
דבר שקורה בטיפול פרטני הוא הסכם הסודיות שיש ביני לבין המטופל, גם אם גיל הילד הוא צעיר. עדיין יש חשיבות גדולה לשמירת הסודיות שלו, לא רק בפני העולם או המטופלים האחרים, לעיטים גם מההורים והאחים. החוזה אומר כי אני כמטפל לא משתף את הנעשה בחדר, ואילו לילד יש את האפשרות לספר למי שהוא רוצה , הרי העולם הנבנה בחדר שלו ויש לו זכות לעשות עם המידע הזה כרצונו. דבר זה נותן לילד את תחושת האינטימיות והיכולת להרגיש נוח לדבר גם על דברים בינו לבין דמויות הסמכות הקרובות לו ביותר.
כמובן שכאשר מתקיימת הדרכת הורים, פחות חשוב לכם ההורים האם הילד שיחק בכדורגל או דוקים אלא יותר המקום הרגשי בו הוא נמצא ולכן שמירת הסודיות בחדר שומרת גם על הילד וגם על המשפחה המורחבת שלו.
ניתן להרחיב עוד רבות על התהליך הטיפולי וכיצד הוא משמש לתמיכה נפשית, במידה ואתם רוצים מידה נוסף, צרו עימי קשר ואשמח לענות על כל שאלה.
למי מתאים טיפול רגשי
• לילדים ונוער שחווים בעיות חברתיות או קשיי הסתגלות וזקוקים לכלים לצורך יצירת מיומנויות חברתיות.
• במסגרת עבודתי אני מעניק ייעץ להורים בפגישות חד פעמיות או במסגרת הדרכה תהליכית. אני עוזר לכם ההורים להבין את נפשו של ילדכם ולעזור לו להתמודד ולהתגבר על האתגר העומד בפניו.
• ילדים ונוער בתקופת מעברים בחיים (שינוי מגורים, מסגרת חינוכית, שינויים במשפחה). לילדים ונוער החווים קושי בוויסות הרגש, ילדים ונוער שמתקשים להתמודד עם רגשות כמו: תסכול, כעס (התפרצויות) דימוי עצמי נמוך, חרדה, דיכאון וכו'
• לילדים ונוער שחווים משבר או נמצאים בסיטואציות משבריות (גרושים, מוות או אובדן, משבר על רקע בריאותי או כל משבר אחר).